Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása – tudnivalók

Egyre erősödő igény mutatkozik a gazdálkodók részéről a leendő beruházási pályázatokhoz és a generációs megújuláshoz kapcsolódó információkra. Az ennek való megfelelés érdekében indított el a nak.hu egy több részből álló cikksorozatot, ami a Stratégiai Terv alapján bemutatja a várható felhívások főbb célkitűzéseit és kritériumait. A cikksorozat első részében a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatását vizsgálták meg, a pontos részleteket majd a leendő pályázati dokumentáció tartalmazza.

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről történő elvándorlásának csökkentése érdekében szükséges a Közös Agrárpolitika eszközeivel is olyan támogatásokat biztosítani, amelyek a mezőgazdasági termeléssel hivatásszerűen foglalkozni kívánó gazdálkodók indulását segítik elő.

A fenti célkitűzéshez szorosan kapcsolódik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása, amely pályázat főbb pontjait a nak.hu az alábbiakban ismerteti.

Támogatható kedvezményezettek

  • Természetes személyek
  • Jogi személyiségű vállalkozások

Jogosultsági kritériumok

a.) legalább 18 és legfeljebb 40 éves természetes személy, aki:

  • államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik,
  • legfeljebb 5 éve alapított mezőgazdasági üzemet vezet,
  • legalább 10.000 STÉ értékű, de legfeljebb 50.000 STÉ értékű mezőgazdasági üzemmérettel rendelkezik.

b.) mezőgazdasági tevékenységet a pályázat benyújtásától számított 5 évnél nem régebben főtevékenységként végző jogi személy esetén

  • a jogi személy vezető tisztségviselője és tulajdonosa legalább 18 és legfeljebb 40 éves,
  • a jogi személy vezető tisztségviselője és tulajdonosa államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik,
  • a jogi személy legalább 10.000 STÉ értékű, a jogi személy és a jogi személy ügyvezetője és tulajdonosa együttesen legfeljebb 50.000 STÉ értékű üzemmérettel rendelkezik.

A támogatás maximális mértéke 100.000 euró lehet.

A feltételek a felhívás megjelenésével természetesen csekély mértékben még módosulhatnak.

A pályázatok év végén jöhetnek

Az üzemméret kiszámításánál ügyelni kell arra, hogy várhatóan változni fog a Standard Termelési Érték kalkulátor. Azon belül módosulni fog az STÉ-együttható, valamint a Ft/euró árfolyam is – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

A pályázatok várhatóan 2023. végén vagy 2024. első felében jelennek meg.

Forras: agroinform.hu