Mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztése – részletek

A „Mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztése” című pályázatra a támogatási összeg négyszer akkora lesz, mint az eddigi kisüzemes pályázatoknál.

Egyre erősödő igény mutatkozik a gazdálkodók részéről a leendő beruházási pályázatokhoz és a generációs megújuláshoz kapcsolódó információkra. Az ennek való megfelelés érdekében a NAK elindított egy több részből álló cikksorozatot, ami a Stratégiai Terv alapján bemutatja a várható felhívások főbb célkitűzéseit és kritériumait.

A pontos részleteket majd a leendő pályázati dokumentáció tartalmazza.

A beavatkozás célja hasonló lesz az eddig megjelent kisüzemes felhívásokhoz, eszerint az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzésének és gazdasági több lábon állásának elősegítését fogják támogatni.

Főbb pályázati szempontok

Jogosultsági kritériumoknak megfelelő:


• Természetes személyek
• Jogi személy
Jogosultsági kritériumok:
• Működő mezőgazdasági üzem.
• Legalább 5.000, de legfeljebb 10.000 EUR STÉ üzemméret.
• Üzleti terv készítése.

A támogatás mértéke várhatóan 60.000 EUR lesz

Ez az összeg a projekt teljes elszámolható költségének legfeljebb 85%-a. A támogatási összeg négyszer akkora, mint az eddigi kisüzemes pályázatoknál így, ha hozzávesszük a 15%-os önerőt, akkor akár 69.000 eurónak megfelelő költségvetésű projektek is megvalósulhatnak.
A feltételek a felhívás megjelenésével természetesen csekély mértékben még módosulhatnak.
Az üzemméret kiszámításánál ügyelni kell arra, hogy várhatóan változni fog a Standard Termelési Érték kalkulátor. Azon belül módosulni fog az STÉ-együttható, valamint a Ft/euró árfolyam is – írja a nak.hu
A beruházási pályázatok várhatóan 2024. első felében, míg a generációs megújuláshoz kapcsolódó felhívások 2024. második félévében jelennek meg.

forras: agroinform.hu