Navracsics: 800 milliárd forintnyi EU-s pénz mehet az oktatásra

Az EU-s tárgyalások oroszlánrészét vezénylő Navracsics Tibor optimista, bár feszített menet lesz elérni a megállapodást a kohéziós forrásokról.Ehhez képest a másik pénzügyi forrás, a Helyreállítási Alap a kemény dió, itt biztosan tovább tart majd az egyezkedés, de az EU-s források letárgyalásáért felelős területfejlesztési miniszter szerint a magyar kormány elsődleges célja, hogy megegyezzen. A tárcavezető a 24.hu-nak adott interjút.

Három vita, így állunk most az EU-s pénzek ügyével

Magyarország három vitás ügyet visz most az EU-val: a hétéves költségvetés forrásai és a Helyreállítási Alap pénzeivel kapcsolatos tárgyalások, illetve ezekkel összefüggésben a jogállamisági mechanizmus is zajlik (utóbbi ügyet az igazságügyi tárca viszi).

Tömören:

azt kell bizonyítanunk, hogy az EU-s források biztonságban vannak, de ha azokat valaki helytelenül használná fel, akkor az igazságszolgáltatás lecsap rá.

  • November 19-én feláll az Integritás Hatóság, sok minden fog ettől függeni. Ez a magyar kormány új, az EU-s tenderek körüli korrupció felszámolására létrehozott hatósága, direkt azért állították fel, hogy kiengeszteljék vele az elharapózó korrupció miatt bekeményítő EU-t
  • Navracsics szerint az EU-nak tett 17 vállalásunk teljesítésével jól állunk, de kérdés, hogy Brüsszelben mit tekintenek majd a vállalások teljesítésének, hiszen vannak olyan területek, ahol majd csak hosszabb távon derülhet ki a kormány elkötelezettsége.
  • A miniszter a kohéziós források kapcsán alapvetően optimista: ezeket, ha később is, de lehívhatjuk a következő EU-s költségvetési ciklus pénzeiből. Ezeknek a pénzeknek a sorsa függ alapvetően a jogállamisági eljárástól. Természetesen a párhuzamosan zajló tárgyalások egymásra is hatással vannak.
  • A Helyreállítási Alap pénzei ügyében egyelőre csak Magyarország nem kaptam meg a zöld lámpát a Bizottságtól: itt a korrupciós aggályokat kell eloszlatni, és ha meggyőzzük a Bizottságot, a Tanács adhatja meg a végső hozzájárulást a pénzek lehívására, amit a covid miatti gazdasági visszaesések kompenzálására írt ki az EU. Magyarország ennek már a hitel részét is kéri, ettől korábban még elzárkózott.
  • Helyreállítási Alap: most már konkrétan a magyar igazságszolgáltatás függetlensége a tárgyalások egyik fontos témája, itt kell előre lépnie Magyarországnak.

Egy erős mondat

„Az Európai Unió jelenlegi nagy tévedése is az, hogy a jogállamiság tekintetében egy olyan egzakt definíciót kér számon a tagországokon, ami egy párlata talán az összes nemzeti definíciónak, és valójában nem számon kérhető.”

/Navrasics Tibor/

Pedagógusok: év végéig meg lehet a megegyezés a forrásokról

Az operatív programokban és kisebb részben a Helyreállítási Alap tervében is szerepel az oktatás modernizációja, ennek része a pedagógusok bérének rendezése. Az Európai Bizottság itt konkrét, szakpolitikai reformokat vár el, ezeket Navracsics nem részletezte.

Az viszont fontos, hogy a tanár béremelések kevésbé függnek a Helyreállatási Alaptól, inkább a kohéziós forrásokról folytatott tárgyalások függvénye ez a tétel, ez a könnyebbik ügy.

Navracsics azzal számol, hogy az operatív programokról még az idén sikerül megegyezni az EU-val, 1,5-2 milliárd euró ebből az, ami az oktatás fejlesztésére mehet majd.

Ugyanakkor a magyar kormány a korábbihoz képest nem adott le új tervet, a tárgyalások alapján vett bele új elemeket. Navracsics szerint itt a Bizottság részéről is szükség lesz politikai akaratra, hogy megegyezzenek decemberig. Az biztos, hogy elég szűkös határidők mellett folynak majd tovább az egyeztetések.

A miniszter azt mondta,

„semmilyen szinten nem merült fel a tárgyalásokon, hogy bármely, a magyar kormány által „családvédelminek” nevezett lépés miatt blokkolnák a forrásokat,”

noha a kormány korábban rendre erre hivatkozott.