Tízezrével jöttek a hitelkérelmek a Széchenyi Kártya Max Plusz Programban

A kezdeményezés a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal együttesen nagyságrendileg 1,2 százalékponttal járul hozzá a 2023-as GDP növekedéséhez.

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max Plusz Program keretében 2023. június 27-ig közel 26 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 1,033 milliárd forint értékben, amelyből 430 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A Széchenyi Kártya Program az elhúzódó háború és a szankciók miatt kialakult magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett biztosít forrást kkv-k számára. A Széchenyi Kártya Program érdemi és jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak abban, hogy megőrizzék stabilitásukat, megerősítsék versenyképességüket és növeljék teljesítményüket, ezzel is hozzájárulva a munkahelyek és a családok megvédéséhez – olvasható a közleményben.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a Program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb, mikro vállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis-, és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el. 

A konstrukciók közül a folyószámlahitel a legnépszerűbb a hitelt igénylő vállalkozások körében, amely a szerződött hitelek 63 százalékát teszi ki, míg a forgóeszköz-hitelek 19 százalékos, a beruházási hitelek 8,8 százalékos részarányt érnek el. A hitelt sikerrel igénylők 14,6 százaléka a nagykereskedelemben, 14,3 százaléka az építőiparban, 11,7 százaléka a kiskereskedelemben, 8,8 százaléka az ingatlanügyekben, 7,4 százaléka pedig a mezőgazdasági szektorban tevékenykedik – áll a minisztérium közleményében.

Lóga Máté államtitkár az eredmények kapcsán kiemelte, hogy a Széchenyi Kártya Program hatékonyabb működtetése érdekében egy új államháztartási keretrendszer kialakítása van folyamatban, amely még gördülékenyebbé és még gyorsabbá teheti a Programhoz biztosított támogatások lebonyolítását. 

Hozzátette, hogy a Széchenyi Kártya Program jelentősen hozzájárul a gazdaság és a versenyképesség fejlesztéséhez, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal együttesen nagyságrendileg 1,2 százalékponttal járul hozzá a 2023-as GDP növekedéséhez. 

Forrás: vg.hu